Ny madklub skal give ensomme ældre livsgnisten tilbage

Frederikshavn Kommune er  i 2015 beviliget 13,8 mio kr. til 6 projekter, som skal løfte ældreområdet. Café Pot og Pande er en af dem. Foto: Scanpix

Frederikshavn Kommune er i 2015 beviliget 13,8 mio kr. til 6 projekter, som skal løfte ældreområdet. Café Pot og Pande er en af dem. Foto: Scanpix


Café Pot & Pande er et en ny madklub for ensomme ældre i Frederikshavn Kommune. Bag de kogte kartofler og den grønne salat gemmer sig et mål om at give livet ny mening.

Af Tinie Maibøll

”Livet skal leves forlæns og forstås baglæns.” Citatet af den berømte Søren Kirkegaard, er pludselig gået hen og blevet moderne igen med opstarten af det nye projekt i Frederikshavn for ensomme ældre, Café Pot & Pande.

Pot & Pande er en madklub for ældre, som har mistet en ægtefælle. Her mødes en lille gruppe ældre på 7 personer, med to sygeplejersker en gang hver anden uge. Over de dampende gryder, hjælpes de ad med at sætte ord på det svære ved at leve forlæns, når den man elsker, er forsvundet med fortiden.

En flæskesteg åbner hjertet
Selvom det er en madklub, så handler det om samtale. Medarbejder og sygeplejerske på projektet, Anette Bjerregaard, er ikke i tvivl. Det gør en kæmpe forskel for ældre at have et netværk af ligestillede, når man er blevet alene og skal finde sig til rette i livet på ny.

”Formålet er ikke at lære at lave mad. Det kan selvfølgelig være en sidegevinst for en enkemand at lære det, hvis han aldrig har stået ved et komfur og ikke ved, hvor længe et æg skal koge. Men essensen er, at man kommer her, hvis man har svært ved at komme i gang med tilværelsen, som nu skal foregå alene,” siger hun.

Og det kan en varm ret hjælpe på vej. Samtalen om hvor meget eller lidt mad man måske selv får lavet derhjemme, kan åbne for den bagvedliggende grund, fortæller Anette Bjerregaard.

”Når mennesker har det dårligt psykisk, så er det nemmere at snakke om, hvad der er svært praktisk. Det er nemmere at sige ‘jeg får ikke lavet mad, for jeg kan ikke, og jeg aldrig har lavet mad selv.’ Det åbner så op for at stille spørgsmål om, hvad de så tænker om det.”

Netværk giver gnisten tilbage
En summen af småsnak blander sig med klirren af kopper. Det er eftermiddag på aktivitetscentret Ingeborgvej, dagens første bankospil er netop slut, og nu mødes de ældre til en sludder og en kaffetår.

Ved bordet bagerst i lokalet sidder Bodil Olsson på 82 år, og hun forstår betydningen af at holde sig aktiv og social, selvom man er oppe i alderen.

”Nogle ældre holder sig selvfølgelig lidt for sig selv, men ikke mig. Der er så mange sjove aktiviteter her. Det sidste arrangement, vi holdt, var virkelig et brag af en fest,” griner Bodil.

Og det er en af de kendetegn, Bodil er fastsat på at bevare i alderdommen. Grinet. Det har de mange nye venner og aktiviteter på Ingeborgvej hjulpet med. For sådan er det med livet, hvis man spørger Bodil. Det sure med det søde og blikket rettet stift fremad, på trods af, hvad man har oplevet af svære ting.

”Jeg har haft tre mænd, men jeg er også en klovn til at være alene. Min første mand døde af hjertestop i armene på mig. Det kunne jeg nu ikke gøre for, men sådan er livet. Nu bor jeg her med min kæreste gennem de sidste 16 år, og jeg flytter ikke før, de putter mig i jorden,” siger hun.

Bodil Olsson, 82 år, har stadig masser af mod på livet, nye venner og oplevelser. Foto: Tinie Maibøll

Bodil Olsson, 82 år, har stadig masser af mod på livet, nye venner og oplevelser. Foto: Tinie Maibøll

Politisk beslutning afgør skæbnen
At livet skal leves hele livet, er en bevidst politisk strategi i Frederikshavn Kommune. Café Pot & Pande er en del af et samlet tilbud, der hedder Forebyggelse af ensomhed og isolation. Det er første gang projektet kører her i september, og Anette Bjerregaard håber ikke, det bliver sidste gang.

”Borgerne er så glade for tiltaget. Vi havde en rigtig god snak til madklubben i Sæby i går, hvor en af de ældre spurgte, hvordan søren vi fortæller politikerne, at det her altså er vigtigt at bevare,” forklarer Anette Bjerregaard. Og netop det budskab skal social og sundhedsudvalget tage stilling til i oktober.

Anette Bjerregaard understreger betydningen af, at de får lov at fortsætte.

”Vi kan ikke fjerne sorgen. Den vil altid være der. Men vi kan hjælpe med at sorgen finder sin rigtige plads i livet hos den ældre fremover. Jeg har siddet med ældre, som har mistet for flere år tilbage, som fortæller de mest barske historier, som de aldrig før har delt med nogen. Hvis politikerne overvejer, at vi ikke skal være der, så skal de bare tænke over, hvad der så skal være. For noget skal der være uanset hvad.”

Aldrig for gammel til nye venner
Bodil banker i bordet med flad hånd for at understrege sin pointe.

”Man bliver aldrig for gammel til nye venner. Der er da aldrig noget, der er for sent,” siger hun, selvom det ikke er ensbetydende med, at smerten ved at miste kan undgås. Slet ikke. Men man kan lære at leve med den, mener hun.

Et aktivt liv kan læge mange sår, mener Bodil.

”I sidste ende kan jeg jo glædes ved minderne, jeg husker tilbage på. Men livet, det skal stadig leves forlæns,” siger Bodil, mens hun pakker dagens bankopræmie. I aften skal hun til banko igen.