Da fuldtidsdiabetikeren sagde op

diabetes

Martin Dahlgaard må leve med at skulle til kontrol hver 12. uge resten af livet, efter behandling for type-1 diabetes. Et fantastisk byt, ifølge ham selv. Foto: Martin Dam Kristensen

Nordjyske Martin Dahlgaard fik for få år siden i Norge den behandling for type 1-diabetes, som nu bliver foretaget på Rigshospitalet. Noget, han overhovedet ikke fortryder i dag. 

Af Katrine Stampe 

Rigshospitalet har for første gang i 21 år kureret en type-1 diabetiker for diabetes. En behandling nordjyske Martin Dahlgaard fik foretaget i Norge tilbage i 2012, som den første danske type-1 diabetiker.

Behandlingen gives kun til diabetikere, som også lider af nyresvigt, hvilket er en hyppig følgesygdom for diabetespatienter. Behandlingen består i en transplantation af nyre og bugspytkirtel.

Operationen har ændret Martin Dahlgaards liv markant. Han er gået fra at have en ”fuldtidsstilling” som diabetiker, til igen at have et almindeligt arbejfaktaboksde.

”Det er svært at beskrive, hvad det her har gjort ved mit liv. Jeg er gået fra at være halvdød til at få et liv igen, hvor jeg kan lege med mine børn,” siger Martin Dahlgaard

Martin Dahlgaard skal tage medicin resten af sit liv, men det er stadig at foretrække frem for et liv med type-1 diabetes, og alt hvad det indebærer af insulinsprøjter, manglende overskud og lange dage på sygehuset i dialyse.

Ingen grund til skepsis
I videnskaben har det længe været kendt, at man kunne behandle type-1 diabetes ved en transplantation af bugspytkirtlen, men organet er meget sart. Derfor stoppede man i 1994 med at foretage operationen i Danmark, grundet dårlige resultater. Det var derfor Martin Dahlgaard fik behandlingen i Norge.

Martin Dahlgaard er lidt skeptisk ved, at behandlingen er blevet genoptaget i Danmark, da man i Norge allerede har en masse erfaring med lige netop denne behandling. Han så i stedet for gerne et samarbejde mellem Norge og Danmark.

”Jeg sammenligner gerne ekspertise med en bil. Det mærke, som sidder på snuden af bilen, er det værksted, som jeg vil køre til for at få en reparation. Det er dem, som er bedst til at tage sig af det mærke, derfor vil jeg få det bedste resultat.”

Martin Dahlgaards skepsis er ubegrundet, ifølge Ulrik Meyer, Centerdirektør for Rigshospitalet, da behandlingen har været fulgt tæt gennem mange år i udlandet.

”Vores kirurger har enten erfaring fra ansættelse i udlandet eller fra korterevarende studieophold,” siger Ulrik Meyer.

Besparelser ikke årsagen til få behandlinger
I Danmark vil transplantationen kun blive foretaget på Rigshospitalet, da de er det eneste sygehus, som udfører begge transplantationer. At behandlingen kun skal foregå der, er der bred enighed om blandet landets øvrige sygehuse, da det kommer til at dreje sig om meget få transplantationer om året.

Rigshospitalet regner med, at der cirka vil blive foretaget mellem 15-20 behandlinger af type-1 diabetes kombineret med nyresvigt om året, selvom næsten 32.000 danskere lider af type-1 diabetes.

”Det er en relativt dyr behandling, der koster ca. 400.000 kr. pr. forløb, men den samfundsmæssige besparelse er betydelig i det lange løb, hvis den enkelte patients sukkersyge helbredes,” siger Ulrik Meyer.

lokalDe få behandlinger skyldes ikke besparelser i sundhedsvæsnet, da Rigshospitalet har fået en bevilling til behandlingerne, men derimod manglen på organdonorer.

Det vides endnu ikke, om behandlingen på længere sigt vil blive udbredt til en større patientgruppe.